obserwatorzy

poniedziałek, 25 lipca 2016

syropy na zimę:)

witajcie:)
Mięty tyle porosło, że aż żal wyrzucać ,zerwałam zalałam i ugotowałam syrop cukru co nie miara ale zimą przynajmniej będzie można sobie herbatkę osłodzić:)
Przepis taki mam od znajomej ale zmodyfikowałam lekko:)
około 50 gałązek mięty pocięłam do wiaderka i zalałam 1,5 litra wrzątku odstawiłam na noc/odcedziłam zlałam do garnka i dodałam 1kg cukru i pół l miodu plus  dwie cytryny
gotować do wyburzenia piany mieszać co chwilę by wszystko się ładnie rozpuściło...'Rozlane do  butelek zapasteryzowałam /do drugiej porcji dodałam cynamon uwaga taka burzowina się zrobiła że szok, ale kolorek brązowy zobaczymy wkrótce jak smakuje:)







                       a do mięty zapraszam na placek drożdżowy z serem i porzeczkowym dżemem:)




                                               Smacznego i do zobaczenia :)

Dziękuję za komentarze ptaków moje drogie próbujcie tego haft bo jest on lekki i przyjemnie łatwy ....na pewno  się szybciej haftuje tło jest podmalowane i okratkowane kolorami :)fajny


12 komentarzy:

  1. nalewke z miety robiłam ale o syropie jeszcze nie słyszałam :) na pewno osłodzi herbatke :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Wszystko takie mniam mniam, ciasto wygląda smakowicie:) poczęstuję się i uciekam:)
    Pozdrawiam:)

    OdpowiedzUsuń
  3. Kocham mięte syrop na pewno pyszny!

    OdpowiedzUsuń
  4. Nigdy nie słyszałam o syropie miętowym. Muszę kiedyś spróbować :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Same pyszności, aż ślinka cieknie;-)

    OdpowiedzUsuń
  6. Syrop ciekawy. A ciasto wygląda pysznie. Jestem weganką i takich rarytasów nie jem, ale popatrzeć można. Pozdrawiam.

    OdpowiedzUsuń
  7. zapachniało miętą aż u mnie

    OdpowiedzUsuń
  8. Syrop miętowy??? Reniu zdradź, jak się go robi? jakie proporcje itd... bardzo lubię miętę :)

    OdpowiedzUsuń
  9. I syrop i ciasto po prostu pycha!!!
    uściski:)

    OdpowiedzUsuń
  10. a ja nie wiedziałam, ze mozna taki syrop zrobic, musze spróbowac na zime bedzie jak znalazl ;)

    OdpowiedzUsuń
  11. Bardzo lubię domowe przetwory. O takiej mięcie nie słyszałam. Pomysł świetny. Muszę go wykorzystać i zrobić sobie chociaż na próbę jedną buteleczkę.
    Pozdrawiam :))

    OdpowiedzUsuń
  12. Super pomysł na syrop, na pewno wypróbuję :)
    a czy mogłabym prosić o przepis na ciasto drożdżowe ?
    Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za pozostawiony komentarz:)